woensdag 10 oktober 2007

Short Story 3 ‘The Lottery Ticket’


Titelbeschrijving:
Anton Chekhov (zie foto), The Lottery Ticket, bron: http://www.classicshorts.com/stories/lottery.html

De titel is zo gekozen, omdat het onderwerp van het verhaal een lot uit de loterij is. De hoofdpersonages fantaseren hierover en de titel is dus waar het verhaal om draait.

Korte samenvatting/plot:
Het verhaal gaat over een man en een vrouw die automatisch meedoen aan een loterij. De man, Ivan Dmitritch, laat zijn vrouw altijd in de krant kijken of ze iets gewonnen hebben met hun lot. Dit is nooit het geval. Toch is hij wel blij met het lot, want hoe anders zou het zijn met zoveel geld, wat moet je ermee. Hij heeft liever het lot (van het leven) in zijn eigen handen.
Dit maal kijkt Ivans vrouw niet in de krant, maar hij zelf. Zo ziet hij tot zijn verbazing dat het in de prijzenvallende serienummer overeenkomt met het serienummer van Ivans lot.
Ivan en zijn vrouw zijn opeens helemaal tevreden en weten niets te zeggen. Totdat ze gaan fantaseren wat ze met de prijs, een geldprijs van 75.000, willen gaan doen. Zo passeren verscheidene ideeën de revue. Zoals een reis naar het buitenland, Italië of Frankrijk bijvoorbeeld; een landhuis in een andere provincie, waar hun kinderen later fijn kunnen spelen of iets heel anders. Maar een landhuis zou volgens beide toch wel heel mooi zijn.
Toch duurt de euforie maar kort, Ivan Dmitritch bedenkt allemaal nadelen aan een lot winnen in de loterij. Zo denkt hij dat zijn vrouw alleen maar leuke dingen voor zichzelf gaat doen, want het lot is van haar en beide families van hem en haar eisen een beetje van het gewonnen geld. Uiteindelijk heeft hij liever de prijs niet dan wel.
Ivan kijkt nogmaals in de krant en ziet tot zijn opluchting dat ze een ander eindnummer hebben dan het winnende lotnummer, 26 in plaats van 46. Ivan en zijn vrouw zijn van de ene kant teleurgesteld, maar ook wel blij. Ze hebben het liever in eigen hand.

Personages en perspectief:
Dit verhaal kent twee belangrijke personages: Ivan Dmitritch en zijn vrouw. Je komt niet veel te weten over de verschillende personages, omdat het verhaal maar een heel kleine stukje van het leven beschrijft. Ze uitten weinig gevoelens en als je iets te weten komt is het van Ivan. Ivan, door wiens ogen je het verhaal ziet, heeft geen uitgesproken mening. In eerste instantie zou hij blij zijn met het winnen van een prijs in de loterij, maar later denkt hij dat er meer nadelen dan voordelen aan het winnen zitten, dus dan wil hij liever niet de prijs hebben. Over Ivans vrouw kom je niet veel te weten, ze uit haar gevoelens niet of nauwelijks. Ivan zegt wel een keer iets dat zijn vrouw al het gewonnen geld van de loterij zelf houdt. Maar verder weet je niet echt iets van de vrouw in het verhaal.

Thema:
Het thema in dit verhaal is volgens mij tevredenheid, tevreden zijn met wat je hebt. De hoofdpersonages laten op het laatst blijken dat ze tevreden zijn met wat ze hebben, want ze willen de prijs liever niet dan wel hebben. Er zou anders meer trammelant over het een en het ander komen dan er anders was. Ze willen het liever bij het gewone, het oude, houden dan dat hun leven opeens op zijn kop staat.

Stijl:
De schrijver heeft dit verhaal te makkelijk geschreven. Hij gebruikt woorden die kleine Engelstalige kinderen makkelijk snappen. Je hoeft geen enkel woord op te zoeken in het woordenboek en dat maakt het verhaal er niet beter op. Naar mijn inziens is het verhaal saai door het taalgebruik dat de schrijver toepast.
Tevens zijn de conversaties in het verhaal saai en voorspelbaar. Er wordt niet eens bij geschreven wie iets zegt, het is alleen maar ‘aanhalingstekens, de zin, aanhalingstekens’. Niet zo iets van ‘Ivan zei tegen zijn vrouw:’ of ‘Ivans vrouw verbaasde…’
Omgeving:
Het verhaal wordt verteld in de woonkamer van de familie Dmitritch. Je komt te weten dat de een in een stoel zit en de ander aan het rondlopen is. Verder wordt er weinig over de kamer gepraat. Het zou het verhaal niet anders op maken. Misschien als het verhaal zich had afgespeeld in een woonkamer van zwervers. Dan zou het verhaal een heel andere wending nemen.

Eigen mening:
Het verhaal is zeker niet aan te raden. Het verhaal is te voorspelbaar, je weet al in het begin van het verhaal, het einde van het verhaal: als de twee hoofdpersonages gaan fantaseren over de te winnen prijzen weet je al dat ze niet goed hebben gekeken en dat ze de prijs toch nooit krijgen.
Ook is het verhaal niet leuk geschreven, er zit weinig afwisseling qua zinsbouw in. Zoals ik al uitgelegd heb bij ‘Stijl’, komen er zeer eentonige conversaties in het verhaal voor. Dit maakt het verhaal langdradig. Ook het oneindig discussiëren over de voor- en nadelen van de prijs winnen duurt te lang, als dit als dat.
Eén positief puntje in het verhaal is er wel te melden, de achterliggende gedachte, ‘blij met wat je hebt’, is wel mooi bedacht, maar de uitwerking is bar slecht.



dit verhaal ook op de blog van Jelle en Luuk: http://luuk-en-jelle.blogspot.com/

Geen opmerkingen:

<bgsound src="NAME OF FILE"></bgsound>